Víte co znamená DPI při tisku a co ho určuje?

printer-with-white-sheets_optimized

Znáte to, kupujete tiskárnu a většinou ji vybíráte dle ceny a někteří i dle spotřebního materiálu. U nás už víte, jak správně tiskárnu vybrat a jakým chybám se při výběru tiskárny vyhnout, ale dnes se na výběr tiskárny podíváme trochu profesionálněji.

Při výběru tiskárny si můžete přečíst i parametr DPI je např. 300. Co to, ale znamená?

Jednoduše můžeme říct, že čím větší je DPI tím detailnější budě váš výtisk. Hodnota DPI tedy říká, že na jeden palec bude (2,54cm) najdete 300 bodů.

Takže teď, už víme, že při tisku hodnota DPI hraje důležitou roli, jelikož se podle toho tiskárny řídí. Aby výstup byl stejně kvalitní, tak platí pravidlo, že hodnota DPI by měla být větší než je hodnota PPI na monitoru. (PPI – pixel na bod.)

Co určuje tedy DPI?

Nejspíš vás napadlo, že to bude tonerem nebo náplní do tiskáren. Není tomu, ale tak. Hodnotu DPI určuje tisková hlava.

Hodnota DPI při různých druhů tiskáren:

  • Jehličková 60-360 DPI
  • Inkoustová 600 – 9600 DPI
  • Laserová 600 – 2400 DPI

Když to shrneme, tak pokud budete potřebovat tiskárnu čistě jen na tisk dokumentů, tak klidně může sáhnout po tiskárnách s menším DPI. Pokud jste fotograf a rád/a tisknete fotografie, tak je pro vás nejvýhodnější kupovat tiskárny s větší hodnotou DPI.

Samozřejmě s hodnotou DPI jde ruku v ruce i spotřeba toneru v tiskárně, nebo náplně do tiskárny. Platí zde přímá úměra, čím větší je hodnot DPI, tím větší je i spotřeba náplně do tiskárny. Proto pokud chcete mít vysoce kvalitní tisk, ale přitom levný, tak si kupte kvalitní kompatibilní náplně do tiskáren.