Jak správně vybrat tiskárnu v roce 2021?

depositphotos_72078761_ds_optimized

Pokud uvažujete o koupi nové tiskárny, je potřeba si nákup nejdříve dobře rozmyslet, neboť se jedná o relativně velkou investici. Jelikož ceny tiskáren neustále klesají, je potřeba se více přiklánět k částkám za spotřební materiál (cartridge, tonery atd.). Proto, než porovnávat pořizovací náklady je lepší si spočítat celkové náklady na provoz.

Podle čeho vybírat?

Je dobré si uvědomit, pro jaký účel chcete zařízení využívat. Zda jej chcete využívat pro domácí nebo firemní tisk, jestli chcete tisknout barevně nebo Vám stačí jen černobíle, jakou požadujete kvalitu tisku apod.

Jaký typ tiskárny vybrat?

  • Jehličkové tiskárny
  • Inkoustové tiskárny
  • Laserové tiskárny

Multifunkční tiskárny

Multifunkční tiskárny bývají obohaceny např. o skener, kopírku či fax. Proto je vhodné pořizovat si takovou tiskárnu právě tehdy, potřebujete-li využívat i tato příslušenství.

Jehličkové tiskárny

Jedná se již o starší typ tiskáren. Způsob tisku se podobá klasickým psacím strojům. Text vzniká tím, že tisková hlava s jehličkami se pohybuje do strany a jehličky naráží do papíru přes barvicí hlavici. Díky tomu vzniká text či jednoduchá grafika složená z bodů.

Inkoustové tiskárny

V současnosti jsou velmi populární inkoustové tiskárny. Tento typ tiskáren pracuje na principu bezkontaktního přenášení drobných kapiček inkoustu z tiskové hlavy na papír. Tyto tiskárny nabízejí velmi široké možnosti uplatnění. A kupují se do nich inkoustové náplně do tiskáren.

depositphotos_9550885_l-2015_optimized

Laserové tiskárny

Tento ty tiskáren pracuje na principu vytváření tiskového obrazu na fotocitlivý selenový otočný válec pomocí světelného paprsku (laser, LED). Na nasvícené části válce vzniká náboj, který zachytí tonerový prášek. Následně je válec přitlačen na papír. Pro větší trvanlivost papír prochází tzv. zapékací jednotkou, kde se pomocí tlaku a vysoké teploty (kolem 180°C) toner na papíru zafixuje. Do laserových tiskáren, se používají tonery do tiskáren a občas je potřeba zakoupit i zobrazovací jednotku

depositphotos_19177447_l-2015_optimized

 

Přečtěte si také:

Nejčastější závady tiskáren a jejich řešení

Jak vyčistit inkoustovou tiskárnu

Jak vyčistit laserovou tiskárnu