Jak vybrat tiskárnu?

Potřebujete pořídit tiskárnu do kanceláře či do domácnosti a váháte, jakou tiskárnu si pořídit? Připravili jsme pro vás návod, jak se vyznat v jednotlivých typech tiskáren a vybrat si tu pravou pro vaše potřeby.

Inkoustové tiskárny

inkoustová tiskárna

Inkoustová tiskárna je pořád nejoblíbenější variantou pro domácnosti. Jejich výhodou je poměrně nízká pořizovací cena a malá velikost. V pohodě se vejdou na pracovní stůl např. vedle monitoru.

Jak fungují inkoustové tiskárny?

Inkoustové tiskárny rozprašují maličké kapičky inkoustu na papír. V dnešní době i levnější inkoustová tiskárna dokáže vytisknout i fotografie s propracovanými detaily.

Pro koho se hodí inkoustové tiskárny?

Pokud většinou tisknete kombinaci textu, grafiky i fotografií, bude pro vás inkoustová tiskárna jasnou volbou. Dokáže vytisknout téměř cokoliv a ve srovnání s laserovou tiskárnou tiskne mnohem kvalitnější fotografie. 

Inkoustová tiskárna je také levnější, než laserová, před koupí inkoustové tiskárny se však podívejte také na cenu inkoustové náplně do tiskárny, obzvlášť při tisku fotografií totiž mizí opravdu rychle.

Laserové tiskárny

laserová tiskárna

Stále populárnější se stávají laserové tiskárny, které dříve byly výsadou velkých firem. Trh však jejich cenu stlačil dolů a dnes si kvalitní laserovou tiskárnu můžete pořídit i do domácnosti.

Jak fungují laserové tiskárny?

Během tisku využívá laserová tiskárna statickou elektřinu k nanášení jemného prášku (toneru do laserové tiskárny) na papír, díky laserové technologii pak není třeba čekat na zaschnutí barvy.

Kdo využije laserovou tiskárnu?

Jestli tisknete primárně textové dokumenty, ale za to ve velkém množství, bude pro vás laserová tiskárna tou pravou. Moderní laserové tiskárny kromě textu zvládnou i barevnou grafiku, pro tisk fotografií si pořiďte raději inkoustovou tiskárnu. Fotky z laserové tiskárny nejsou moc kvalitní.

Multifunkční tiskárny

Multifunkční tiskárny plní funkci několika zařízení dohromady, jsou tedy ideální především pro domácnosti, které nemají prostor na několik velkých kancelářských zařízení.

Jak fungují multifunkční tiskárny?

Multifunkční tiskárny obsahují obvykle inkoustovou, případně laserovou tiskárnu v kombinaci se skenerem a kopírkou.

Pro koho jsou vhodné multifunkční tiskárny?

Potřebujete občas kromě tisku něco naskenovat, případně kopírovat dokumenty? Multifunkční tiskárna je stvořená přímo pro vás. Ušetří nejen místo na stoje, ale také vaši peněženku. Před koupí multifunkční tiskárny se opět podívejte, kolik stojí náhradní náplně.

Na jaké parametry se dívat při výběru tiskárny?

Kromě druhu tiskárny se budete jistě také rozhodovat mezi jednotlivými modely a značkami. Spíše než na obecnou známost konkrétní značky je dobré se dívat na parametry tiskárny. Níže si ukážeme, které parametry se vyplatí při výběru tiskárny sledovat.

Rozlišení tisku

Rozlišení tisku se uvádí v násobcích DPI (pixelů na palec). Čím vyšší je rozlišení, tím jemnější (detailnější by měl výsledný tisk být). Pro černobílý tisk stačí rozlišení 300 × 300 DPI, ale moderní inkoustové tiskárny ho mají mnohem vyšší. Výsledná kvalita tisku sice nezávisí jen na rozlišení, ale je to základní bod pro výběr inkoustové tiskárny.

Rychlost tisku

Dalším důležitým parametrem je rychlost tisku. Výrobci ho obvykle měří v počtu vytisknutých stránek za minutu. V rychlosti tisku kralují hlavně laserové tiskárny. Pokud však hledáte např. fototiskárnu, bude pro vás určitě důležitější kvalita výsledné fotografie, než rychlost, za kterou ji tiskárna vyplivne.

Náklady na tisk

Toto téma už jsme lehce naťukli u inkoustových tiskáren. Nejlevnější tiskárna totiž automaticky neznamená nejmenší náklady na tisk. Hlavně u levnějších inkoustových tiskáren vás může překvapit skutečnost, že originální inkoustové cartridge vás vyjdou mnohdy dráž, než samotná tiskárna. U inkoustových tiskáren se tedy podívejte, kolik stojí nové barvy do tiskáren a kolik stránek s nimi vytisknete.

U laserových tiskáren si kromě toneru občas vyžádá výměnu také tiskový válec. Ale nebojte se, zdaleka se nemění tak často, jako např. barva v inkoustové tiskárně.

 A nezapomeňte ani na možnost pořídit si kompatibilní toner do laserové tiskárny a kompatibilní cartridge do inkoustové tiskárny. Snížíte tak provozní náklady na tisk až o desítky procent.

Možnosti připojení

V dnešním moderním světě plném všemožných drátů a signálů ve vzduchu je vhodné se ujistit, že tiskárna disponuje stejnou technologií, jako zařízení, ze kterého budete tisknout.

  • USB: Tiskárny stále častěji používají klasické USB porty, díky kterým k tiskárně připojíte počítač, notebook, externí disk či digitální fotoaparát.
  • LAN/Ethernet: Především větší laserové tiskárny jsou často vybaveny ethernetovými porty pro kabelové připojení k internetu. To se hodí především do kanceláří, kde jednu tiskárnu mohou sdílet desítky lidí.
  • Wi-Fi: Bezdrátové Wi-Fi připojení dnes patří mezi nejpohodlnější možnosti připojení tiskárny. Tiskárnu stačí připojit k Wi-Fi routeru a můžete pak tisknout z vašeho počítače, notebooku i mobilu bez otravných kabelů.
  • Wi-Fi Direct: Wi-Fi Direct je tzv. peer-to-peer připojení, které nesouvisí s běžnou Wi-Fi sítí. Vytváří zabezpečený signál přímo mezi zařízením a tiskárnou. Typem připojení Wi-Fi Direct je například AirPrint od Applu. Jde o bezpečnou a rychlou variantu pro okamžitý tisk bez složitého nastavování.
  • NFC: Moderní tiskárny již nabízejí také tisk pomocí NFC (Near-Field Communication). Můžete tak tisknout z mobilu či tabletu pouhým přiblížením k tiskárně. Funguje to na podobném principu, jako když platíte kartou.
  • SD karty: Některé tiskárny disponují také slotem na SD karty. Stačí ji jen vyndat z fotoaparátu a zasunout do tiskárny.