Nejčastější závady a jak je řešit: Co dělat, když nefunguje kompatibilní toner

výměna-ton

Alternativní tonery se používají do tiskáren různých značek. Na trhu od různých výrobců seženete kvalitní kompatibilní tonery, které jsou porovnatelné s originálním tonerem z hlediska konstrukce, výtěžnosti a kvalitou tisku.

Když toner přestane z ničeho nic fungovat, nemusí to znamenat, že je náhradní náplň chybná, tiskárna nemusí s novým tonerem spolupracovat.

Toner do tiskárny, který dříve tiskl bez problému, je nejspíš prázdný. Proto je na čase pořídit si novou alternativní náplň.

Pokuste se odhalit zdroj závady

Jestli alternativní toner nefunguje, musí se zjistit zda je problém opravdu v toneru. Může se stát, že při pořízení nového například i originálního toneru tiskárna nebude stále fungovat. Při hledání závady se musí rozlišovat dvě situace:

1) Alternativní toner, který dříve fungoval

Alternativní toner v tiskárně, který dříve fungoval, ale najednou nefunguje, může mít několik příčin. Důležité je si přečíst v ovládacím panelu tiskárny chybové hlášení. Tím můžete zjistit, že toner netiskne, protože je prázdny. Proto je na čase koupit nový alternativní toner do vaší tiskárny.

Další možností je ta že se mohl zaseknout papír, nebo muže být chyba v počítači. Pokud Vám toner do tiskárny fungoval doteď bez problému, doporučujeme zkontrolovat nastavení, průchodnost papíru a přeinstalovat ovladače a poté tiskárnu vypnout a zapnout.

2) Nový toner nefunguje po vložení do tiskárny

Jak postupovat pokud nový kompatibilní toner nefunguje již při vložení do tiskárny. Tiskárna po vložení toneru zobrazí chybu, nová kazeta nemusí být rozpoznána a tiskárna bude oznamovat, že v ní žádný toner nenachází.

Postupujte tak, že tiskárnu vypněte, vytáhněte toner, očistěte kontakty a vložte toner zpět do tiskárny. Někdy tenhle krok alternativní toner zprovozní.

Pokud tohle nestačí tak problém může být v konkrétním výrobku, v tomhle případě kontaktujte prodejce a výrobek reklamujte.

U tiskáren Brother často pomůže reset tonerů

U některých modelů tiskáren je možné tonery resetovat. Nejčastěji se to provádí u tiskáren od výrobce Brother. Pokud v tiskárně Brother měníte starý toner za nový, ale tiskárna ukazuje, že nebyl vyměněn, je potřeba toner restartovat.

U každé produktové řady tohohle výrobce se reset provádí jinak. Proto je vhodné si přečíst manuál, jak se resetování provádí přímo u vašeho typu tiskárny.