Rozdíl mezi druhy a formáty kancelářského papíru a jeho vliv na tisk

papír A4

Kancelářský papír je důležitým prvkem každodenního pracovního života, a proto je důležité znát jeho různé druhy, formáty popřípadě jeho gramáže. Tyto informace vám pomohou při výběru správného papíru pro vaše potřeby a zajistí, že výsledek tisku bude vyhovovat vašim požadavkům.

Existují dva hlavní druhy kancelářského papíru: tiskárenský papír a papír pro kopírování. Tiskárenský papír se používá pro tisk profesionálních dokumentů, jako jsou prezentace, smlouvy a další. Tento typ papíru má vyšší kvalitu než papír pro kopírování a je dostupný v různých formátech, jako je A4, nebo papír A3, Letter, Legal a další. Běžné inkoustové a laserové tiskárny většinou tisknou do formátu A4. Nicméně na českém trhu naleznete i tiskárny, které zvládnou formát A3. Pro větší formáty, jako jsou A2, A1 a A0, jsou určeny plotrové tiskárny. Do těchto tiskáren, ale nepatří obyčejný kancelářský papír, který je nařezaný na daný formát, ale již plotrové role. Jak již název napovídá, tak daný papír je v svinutý v roly. Náviny takových rolí jsou 50 m a více.

plotrová role

Papír pro kopírování je určen pro tisk jednoduchých dokumentů, jako jsou poznámky, nápady a další. Tento typ papíru má nižší kvalitu a je vhodný pro rychlé a jednoduché tisky.

Další druhem papíru pro tisk jsou fotopapíry, které jsou určené pro tisk fotografií, nebo speciální papír pro tisk etiket, tzv. samolepící etikety. Téma etikety jsme více rozebrali v našem jiném článku.

Náplně do tiskárny a tonery do tiskárny hrají důležitou roli v kvalitě tisku. Výběr správného toneru nebo náplně závisí na typu tiskárny, jako je inkoustová tiskárna nebo laserová tiskárna, a také na typu papíru, který se používá. Je důležité zvolit správný toner nebo náplň, aby byl tisk kvalitní a odpovídal vašim požadavkům. O tom jak si vybrat vhodnou tiskárnu pro Vás, se věnujeme v našem dalším článku.

tisk s inkoustové tiskárny

Krom formátu papíru pro tisk, je důležitá i jeho gramáž. Zde existuje jednoduché pravidlo, čím větší gramáž papíru na m² tím tvrdší papír je. Obyčejné papír pro tisk dokumentů jsou v gramáži 80g na m².

Výběr správného druhu a formátu kancelářského papíru je klíčem k úspěšnému tisku. Tyto informace vám pomohou při rozhodování o nejlepším papíru pro vaše potřeby a zajistí, že výsledek tisku bude odpovídat vašim očekáváním.