Tajemná písmenka v názvu tiskárny - co představují a jaký mají význam při výběru toneru

Možná jste se někdy zamýšleli nad tím, proč mají tiskárenské modely tak složité názvy. Nemohly by být pojmenovány jednodušeji a atraktivněji? I když by to bylo možné, současný systém označování má svůj význam a pro informovaného zákazníka přináší praktičnost. Písmena za číslem modelu tiskárny totiž poskytují informace o klíčových vlastnostech daného zařízení.

V tomto článku se pokusíme vysvětlit jejich význam a jak ovlivňují výběr toneru.

Co znamenají jednotlivá písmena?

N

Písmeno N za modelem tiskárny signalizuje, že tiskárna je síťová a lze ji připojit do LAN sítě (z anglického Network). Připojení k síti probíhá pomocí síťového kabelu RJ45. V případě, že máte WiFi router, můžete se k tiskárně snadno připojit bezdrátově přes WiFi. Příkladem tiskárny s označením N je HP LaserJet Pro M404n.

lan připojení tiskrány

W

Tiskárny s písmenem W v názvu lze bezdrátově připojit k síti (zkratka WiFi). Tato tiskárna tak nemusí být připojena kabelově. Při instalaci některé modely vyžadují připojení přes USB pro konfiguraci bezdrátového připojení. Dnes už disponují WiFi připojením i nejmenší tiskárny, jako například HP LaserJet Pro M15w.

wifi připojení tiskárny

D

Písmeno D v názvu tiskárny značí schopnost automatického oboustranného tisku (Duplex). Tiskárny s touto funkcí umožňují šetřit nervy, papír, čas a příznivě ovlivňují životní prostředí. I levnější modely tiskáren, jako Brother DCP-L2512D, dnes tuto vlastnost nabízejí.

duplex tisk

F

Přestože je fax považován za starší formu komunikace, v některých firmách nebo organizacích stále slouží. Písmeno F v názvu tiskárny indikuje možnost použití tiskárny i jako faxu. Příkladem je HP LaserJet Pro M428fdn. Některé tiskárny od společnosti Brother, i když nemají písmeno F, mohou být vybaveny funkcí faxu.

fax

 T

Pokud potřebujete dodatečný zásobník na papír, označuje ho písmeno T (z anglického Tray). Tato funkce je častěji součástí starších modelů tiskáren a u novějších modelů často chybí v základní konfiguraci, ale je možné ji dokoupit.

 X

Písmeno X nahrazuje delší označení DTN a indikuje, že tiskárna s tímto označením disponuje přídavným zásobníkem, síťovým připojením a funkcí oboustranného tisku. Příkladem je HP LaserJet P2015x.

E

E je zkratka pro funkci ePrint, která umožňuje odesílat tiskové úlohy do tiskárny přes e-mail. Tato technologie je specifická pro tiskárny od společnosti HP, například HP LaserJet Pro M402dne.

MFP/MFC

Zkratka označuje multifunkční tiskárnu (Multi-function Printer), která umožňuje nejen tisk, ale i skenování a kopírování dokumentů.

multifunční tiskárna

C

Písmeno C se používá k označení barevných modelů tiskáren (Color), například u tiskáren značky Canon, jako Canon i-SENSYS LBP621Cw.

B/M

Písmena B nebo M indikují monochromatické (černobílé) tiskárny (Black and White/Monochrome), kde se používá pouze černý toner nebo inkoust. Příkladem je černobílá tiskárna Xerox B215.

Mají tato písmena význam při výběru tonerů?

Odpověď je jednoduchá: Nemají. Stejné modely tiskáren vždy používají stejné tonery nebo náplně do tiskárny, bez ohledu na přídavné funkce. Při nákupu tonerů a náplní tedy nemusíte brát v úvahu písmena v názvu tiskárny.

Tento článek byl napsán za pomocí umělé inteligence ChatGPT vytvořené společností OpenAI