Nejčastější závady tiskáren a jejich řešení

Závady jak na inkoustových, tak i na laserových tiskárnách mohou mít více důvodů. Někdy závadu vyřešíte sami a jindy potřebuje pomoc od odborného servisního technika. Rozhodně se sami nepouštějte do složitých oprav vašeho zařízení.

Pitvat se v útrobách tiskárny může být nebezpečné

Každý vlastník tiskárny sám, zvládne vyměnit toner či inkoustovou kazetu, problém nastává tehdy, kdy se jedná o odstranění závad uvnitř tiskárny.

Rozebrání tiskárny se vyžaduje při výměně a opravě tiskové hlavy, zobrazovacího válce či zapékací jednotky. Při nevhodné manipulaci se můžou poškodit důležité konstrukční prvky, které jsou umístěné pod vnitřními kryty.

Nebo můžete ohrozit své zdraví. Hrozí riziko popálení, protože hned po použití laserové tiskárny je zapékací jednotka velmi horká. Nebo může dojít k úrazu elektrickým proudem, při nevhodné manipulaci s elektrickými částmi. Pokud je potřeba manipulovat s prvky, které jsou pod vnitřními kryty obraťte se na autorizovaný servis.

Pozor na zaseklý papír

Zaseknutý papír při laickém zásahu má velký dopad na tiskárnu. Papír rozhodně nevytahujte prudkým pohybem. Při jeho roztržení se mohou části papíru dostat do vnitřní části tiskárny. Pokud se tohle stane, obraťte se na servisního technika, ten problém vyřeší bez závažnějšího poškození.

Ostré předměty tiskárnu nenávratně poškodí

Pokud se Vám zasekne papír nebo máte nějakou jinou závadu nikdy k opravě, nepoužívejte ostré předměty. Mohla by se poškodit folie na zapékací jednotce laserové tiskárny. Jestliže Vám do tiskárny omylem zapadla kancelářská sponka tak ji sami nevytahujte a obraťte se na servisního technika, laické snahy vedou k nevratnému poškození toneru či zapékací jednotky

Rozsypaný toner nikdy nevysávejte

Jestliže vyměňujete toner a může se stát, že dojde k vysypání černého tiskařského prášku. Nikdy tiskařský prášek nevysávejte, výrobci tonerů do tiskáren varují, že hrozí riziko vznícení a vzniku požáru.

Domácí doplňování náplní do tiskárny se nemusí vyplatit

Spousta lidí se snaží sami doplnit inkoust či prášek do toneru. Při laickém domácím rozebrání se může prášek vysypat dovnitř tiskárny, nebo inkoust rozlít. Pokud se tohle stane tak tiskárna se stane nepoužitelnou. Jestliže chcete, ušetřit pořiďte si kvalitní alternativní tonery. Při výměně toneru nebo inkoustové náplně není riziko poškození vašeho zařízení.