Originální, kompatibilní nebo renovovanou náplň?

cmyk-534450_1920_optimized

Pokud si kupujete náplň do tiskárny, tak máte možnost si zvolit buď náplň originální, kompatibilní či renomovanou. Vysvětlíme si, jaký je v nich rozdíl a jaký typ náplně je pro Vás nejvýhodnější. 

Originální náplně

Originální náplně do tiskárny si pořizuje většina lidí. Jsou totiž vyrobeny přímo výrobcem dané tiskárny. Vyrábí náplně jak do inkoustových tiskáren (cartridge) tak i do laserových tiskáren (tonery). Originální náplně jsou nejdražším typem náplní, avšak sytost barev a kvalita tisku je výborná. Takové náplně slouží především fotoateliérům a tiskovým firmám.

Kompatibilní náplně

Tyto náplně nevyrábí přímo výrobce. Jejich cena tak bývá mnohdy až o 70% nižší než u náplní originálních a také většinou vytisknou až o 20% víc stránek. Zde se můžeme setkat s kompatibilními náplněmi a kompatibilními tonery. Pokud kupujete kompatibilní náplň, tak je důležité dát si pozor na to, zda daná cartridge je s čipem nebo bez čipu. Mnohdy se můžete setkat na slevových vyhledávačích s cenou, která je velmi nízká. To bývá většinou způsobené tím, že daná náplň nemá čip. To se Vám však na našem eshopu stát nemůže, jelikož všechny naše cartridge a tonery obsahují čip a jsou 100% funkční. Mnohdy se lidé obávají i toho, že pokud kompatibilní náplň vloží do tiskárny, tak ztrácí záruku na tiskárnu. To však není pravda, ale doporučuji, pokud se tiskárna pokazí a bude ji potřeba reklamovat, vložit do tiskárny originální náplně nebo alespoň náplně z tiskárny vyndat. Tento typ náplní je vhodný zejména pro běžný tisk jak ve firmách, tak i v domácnosti.

Tip: V tomhle návodu Vám poradíme, jak vyměnit inkoustovou náplň.

Renovované náplně

Renovované náplně jsou znovu dopuštěny inkoustem (cartridge) či je dosypán prášek (toner). Funguje to tak, že máte prázdnou cartridge či toner a do dané nádržky dolijete inkoust, u toneru dosypete prášek. Tento proces, pokud jste zruční, můžete provádět i doma. Samozřejmě lze tento typ náplně i běžně zakoupit a cena bývá přibližně stejná jako u kompatibilních náplní do tiskáren. Riziko je, že pokud nakoupíte náplň, která je už doplněná vícekrát (stačí 3x), tak Vám může zacpat trysky v tiskárně. Doplňují se originální i kompatibilní náplně. Dané náplně bych doporučil pro domácnost a do firem, pro běžný tisk.

 

Přečtěte si také:

Jak správně vybrat tiskárnu v roce 2021?

Nejčastější závady tiskáren a jejich řešení

Jak vyčistit inkoustovou tiskárnu